Dzīvo, ēd veselīgi ar prieku

Ēdieni, dzērieni, diētas, ikdienas saimniecība

Ātro zupu gatavošana

Komentēt

Vasarā labi pastrādāju, šo to izaudzēju savā dārzā, šo to rudens ražas laikā iepirku lielveikalos un sagatavotu ieliku saldētavās. Tagad pirmo ziemu secinu – ko vajag nākošajā gadā vairāk saldēt, ko nevajag vispār likt saldētavā. Tā kā katram mājās ir dažādas vēlmes, nepieciešamība pēc dažādiem ēdieniem – alerģijas, citas veselības problēmas vai vienkārši vēlēšanās atbīvoties no dažiem kg, tad regulāri sanāk taisīt vairākus katlus ar ēdamo un katru reizi tīrīt, piemēram, burkānu vienam jā, otram tikai kabaci, trešajam kartupeli – tas man neder. Piedevām – arī vīram dodu zupas termosu līdz uz darbu un no rīta nemēdzu sildīt zupu, bet to ātri izvāru. Mana saimniekošana izskatās apmēram šādi.

Svētdien izvāru gaļu, piem., vistas fileju vairākus gabalus. Izvāru arī ilgi vārāmos graudus, piem., miežu grūbas vairākām ēdienreizēm, arī pupiņas izmērcu un izvāru. To visu pēc tam ielieku ledusskapī. Saldētavā esmu bez saviem dārzeņiem, iepriekš nopirktās zemnieka audzētās cūkas, trušu un akcijās iepirktām zivīm (lasis, forele vai zivju medaljoni), sagādājusi arī dažādus saldēto dārzeņu maisījumus no dažādiem lielveikaliem (piem., Prezidenta zupa, pavasara maisījums, vip mix un dažādi citi).

Un tā parasti vīra zupas sastāv no ogļhidrātu lielās daļas (putraimi, kartupeļi), saldēti dārzeņi ap 200 g vai mazāk, ap 100 g zivs vai liesas gaļas. Ja parēķina – kcal sanāk maz, bet to visu apēst vienā reizē nav viegli. Un katru rītu jaucu kopā visdažādākajos veidos ēdienus no tabulas. Vakarpusē var tvaicētājā ielikt arī, piemēram, ap 200 g jau sagatavotu mazo burkāniņu no saldētavas, zivi, ja ir vēlēšanās var nedaudz pārliet ar kādu no Spilvas vai Kuhne mērcēm – īpaši veselīgas tās nav, bet garšu uzlabo.

kāposts (svaigs) visa veida pupas vistas fileja
kālis (svaigs) lēcas tītara fileja
kabači (saldētava) pilngraudu kviešu makaroni cūkas liesa gaļa
ķirbji (saldētava) pilngraudu rudzu makaroni (Grauda spēks) trusis
selerijas kāti (svaigi vai no saldētavas) griķi paipala
sviesta pupas (saldētava) auzu graudi lasis
burkāni (saldētava) miežu grūbas forele
paprika (saldētava) kinva citas saldētas zivs fileja
šampinjoni (jau sagatavoti vai svaigi) pilngraudu bulgurs
brokoļi kamuts
puķkāposti kartupeļi (reti)
baklažāns (jau sagatavots) rudzu pārslas
visādi citi saldēti maisījumi brūnie rīsi
briseles kāposti
spināti
zaļie zirnīši (pirkti)
zaļās pākšu pupiņas (pirktas)

Garšai lieku klāt no saldētavas pēc izvēles dilles, pētersīļus, baziliku, puravus, lociņus, mizunu, rukolu, kā arī kādu no veiklā pirktiem garšvielu maisījumiem, nedaudz sāli.

Reizēm vāru arī biešu zupu un, ja iespējams, izmantoju svaigus dārzeņus, bet, ja ķirbis ir liels, tad visu uzreiz neizdodas apēst un daļa nonāk saldētavā. Esmu likusi gan rīvētu, gan gabaliņos, gan jau sagatavotu ķirbju biezeni kastītēs, gan pat pankūku mīklu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s